To Nie Twoja Wina, że Nie Wiesz Jak Kupić Dobrą Kawę (chyba, że Popełniasz Te 6 Największych Błędów) - Kawowe

dystrybutor kawy

Rodzaje napojów kawowych

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego.

To Nie Twoja Wina, że Nie Wiesz Jak Kupić Dobrą Kawę (chyba, że Popełniasz Te 6 Największych Błędów) - Kawowe dystrybutor kawy
Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.


Jaka kawa sprawdzi się w biurze

Kawa jest napojem uwielbianym przez szerokie grono osób i stanowi najpopularniejszą używkę na świecie. Obecnie kawy można się napić niemal wszędzie, czy to w kawiarni, czy w domowym zaciszu, a także coraz częściej w biurach i szkołach. W biurach wielu firm oraz instytucji znajdują się specjalne pomieszczenia dla pracowników, w których mogą zaparzyć herbatę, zostawić lunch lub przyrządzić kawę. Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zakup ekspresu do kawy, który jest do dyspozycji wszystkich pracowników, co zwiększa wydajność pracy oraz pozwala na oszczędność czasu, ponieważ pracownicy nie muszą wychodzić z biura po kawę. Kawa do biura nie musi być tak wysokiej jakości, jak kawa używana w gastronomii, można jednak kupić wysokiej jakości kawę ziarnistą w dobrej cenie za pośrednictwem dystrybutora. Wysokiej jakości kawa ziarnista, którą można przyrządzić w ekspresie w miejscu pracy, z pewnością będzie stanowiła miły dodatek dla pracowników. Włoskie kawy idealnie nadadzą się do biura ze względu na swój wyrazisty smak oraz aromat.


Kawa do gastronomii

Kawiarnie są częstym miejscem spotkań, zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Kawa podawana w kawiarniach jest przyrządzania z wysokiej jakości ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy ziarniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości kawy, żeby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy włoskie są jednymi z najczęściej używanych produktów w wielu kawiarniach w Polsce, ponieważ dają gwarancję jak najlepszego smaku i aromatu. Kawiarnie nie są jednak jedynym miejscem, które zaopatruje się w kawę wysokiej jakości, ponieważ z usług dystrybutora kawy korzystają także hotele, restauracje, a nawet biura. Kawa do gastronomii musi być kawą wysokiej jakości o wyrazistych walorach smakowych oraz o bogatym aromacie. Włoska kawa jest dobrym wyborem zarówno do małej, jak i dużej gastronomii ze względu na wysoką jakość ziaren oraz odpowiednio dobranych mieszanek kawowych o określonym smaku i aromacie. Wyśmienita kawa podawana przez kawiarnie jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.


Jak przechowywać ziarna kawy

Kawa jest ulubionym napojem wielu osób, który jest bogaty w kofeinę znaną ze swoich pobudzających właściwości. Wysokiej jakości kawa ziarnista powinna być przechowywana w odpowiedni sposób, żeby nie stracić swojego smaku oraz aromatu. Odpowiednie przechowywanie kawy bywa kluczowe dla zachowania jej walorów smakowych, zwłaszcza przy bardziej delikatnych nutach i aromatach. Kawę ziarnistą zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w szklanych słoikach ze szczelną pokrywką. Ponadto kawa ziarnista nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, ponieważ dostęp do światła może być dla ziaren kawy szkodliwy. Najlepiej więc przetrzymywać słoik z ziarnami kawy w zaciemnionej szafce lub spiżarni. Wysokiej jakości kawa, zarówno mielona, jak i ziarnista, nie powinna mieć dostępu do powietrza, ponieważ w ten sposób może stracić na aromacie. Zwłaszcza kawa już uprzednio zmielona powinna być zamknięta w jak najbardziej szczelnym pojemniku, ponieważ szybciej traci swój aromat, niż kawa ziarnista.